3 tips hoe je als burgemeester speecht voor kritische supporters Ajax

Alle Artikelen

Het is een traditie, wanneer de Amsterdamse voetbalclub Ajax kampioen wordt, dat de burgemeester speecht. En dus dat deze uitgefloten wordt. Hoe doe je dat: een korte speech houden voor een opgefokte menigte clubsupporters. Wat zeg je dan? En hoe bracht burgemeester Femke Halsema het er vanaf?

maxresdefault.jpg

Op de vraag van een journalist - aan haar - voor de huldiging: ‘Ik vind het best een spannend moment. Ik heb de speech nog niet geschreven. Ik denk dat ik 3 zinnen mag zeggen, dan gaat de aandacht weer naar Ajax. En dat is terecht’. Uiteindelijk speechte ze, tijdens een striemend fluitconcert: “Ajacieden, namens de Amsterdammers: jullie zijn de hoop voor zoveel jongeren..’.

Voorganger

Haar voorganger, Eberhard van der Laan, deed dit heel anders. In dezelfde situatie stelde hij op het podium dat het ‘een waardevolle traditie is om de burgemeester uit te fluiten’. En direct erachteraan: ‘ik had al een seizoenskaart toen jullie naar Sesamstraat keken.. in je py-ja-maatje!’.

Los van het feit dat het publiek bij een club huldiging niet zit te wachten op een speech van de burgemeester, kun je wel stellen dat Van der Laan’s korte speech bij de supporters waarschijnlijk op meer bijval kan rekenen dan de wat vlakke reactie van Halsema.

Daarbovenop zocht hij heel bewust het contact met het publiek door (letterlijk) een stap naar voren te doen op het podium, zijn oor open te zetten en het fluitconcert letterlijk op te vangen met zijn eerste zin. En je kunt stellen dat Van der Laan met zijn confrontatie-met-knipoog beter aansluit bij het sentiment onder zijn publiek.

Contact met je publiek

Het is altijd goed je tijdens je eigen presentatie bewust te zijn van de precieze emotie onder het publiek (doelgroep) en daar in woordkeuze, emotie en metaforen rekening mee te houden. Nog even de 3 tips op een rij:

Zoek in lichaam en woord meteen contact met je publiek

Zorg voor verbeeldingskracht

Spreek de taal van je publiek.

 
ImmersiveSpeaking