Spreekangst
Leer omgaan met spanning

Het spreken voor een publiek roept angst op, alsof het een sportieve prestatie is waarbij je kunt verliezen. Een deel van de sprekers heeft die spanning juist nodig om de juiste concentratie en energie op te roepen. Tegelijkertijd ervaren veel mensen juist tegenzin bij het spreken voor een publiek: het is iets dat gewoon móet - omdat je er door een leidinggevende voor gevraagd wordt, of dat dit de enige manier is om je product of dienst te verkopen.


fear2.jpg

Veel mensen ervaren spanning bij het geven van presentaties, voor collega’s of in een grote zaal. Het spreken voor een publiek roept angst op, alsof het een sportieve prestatie is waarbij je kunt verliezen. Een deel van de sprekers heeft die spanning juist nodig om de juiste concentratie en energie op te roepen. Tegelijkertijd ervaren veel mensen juist tegenzin bij het spreken voor een publiek: het is iets dat gewoon móet - omdat je er door een leidinggevende voor gevraagd wordt, of dat dit de enige manier is om je product of dienst te verkopen.

Wat bij deze mensen vooral ontbreekt, is zelfvertrouwen. Dat komt omdat ze te weinig ervaring hebben in het spreken voor een publiek, van baan gewisseld zijn en ineens veel meer moeten vertellen waarmee ze bezig zijn, of eerder vervelende ervaringen hebben gehad bij het geven van presentaties.

Het belang van exposure

Therapeuten werken soms met blootstellings- of exposure-therapie bij trauma’s en fobieën. De gedachte hierachter is dat je in meerdere sessie geleidelijk, en over tijd minder gevoelig wordt voor die situatie en dat daarmee de angst vermindert.

De oplossing voor spreekangst is niet om vandaag ineens op te staan, en voor een grote groep te gaan presenteren. In plaats daarvan kun je beter kleine stappen met haalbare doelen zetten, waarmee je zelfverzekerder wordt bij het presenteren voor publiek.

Wanneer je meerdere presentaties per jaar geeft voor een groeiend publiek, zul je merken dat je beter wil leren presenteren waarbij angst niet langer op de voorgrond staat en waarin je met meer zelfvertrouwen je verhaal doet.

Een overtuigende, vlotte presentatie vereist training en oefening. Maar waar vind je de tijd, je publiek en de plek om goed te kunnen oefenen?

Onze trainingen

In de virtual reality trainingen die wij bieden (bijvoorbeeld onze crash course), kun je in een veilige omgeving ervaren wat het spreken voor een groot publiek met je doet. Hierin werken we met de beste software en VR-sets die op dit moment beschikbaar zijn in de markt, in samenwerking met de grootste VR-community van Europa.

 

Ook interessant: